Budale kontradiktornosti (Medika ostaje!)

Grad daje novac udrugama koji se ne smije koristiti za popravke prostora. Medika se smatra privremenim rješenjem zbog namjere o izgradnji Kongresnog centra. Iskorištavaju li se zapravo korisnici prostora u svrhu gentrifikacije?

20190122_182701

(Medika, siječanj 2019.)

Attackovom ulasku u bivšu tvornicu Medika prethodio je velik broj akcija za prostor vođenih kroz pregovore s institucijama i ilagalno. 2008.-a je označila pet godina beskućništva Attacka, dok se istodobno Močvara borila za opstanak u Jedinstvu.
Po zakonu, da bi se udruzi dodjelio gradski prostor moraju biti zadovoljeni kriteriji koji se odnose na provedbe programa udruge, dugoročno djelovanje, vidljivost, značaj i utjecaj u području djelovanja. Iako je vođenje kampanije legalizacije prostora bilo kaotično, 28. prosinca 2008. Attack dobiva svoj legalni prostor. Uvjeti ugovora bivaju katastrofalni po pitanju plaćanja mjesečnog najma, u čijim troškovima sudjeluju svi korisnici prostora, no ukoliko Attack redovito ne podmiruje obaveze, Grad može bez sudske odluke ovrhom sjesti na imovinu i račun udruge. Ugovor traje do početka rušenja zgrade radi izgradnje Kongresnog centra Zagreb, uz otkazni rok od 15 dana.

Kako je Grad Zagreb jedini vlasnik Medike on biva odgovornim za održavanje što vidno ne čini, već se prostor održava bez njegove financijske pomoći uz volonterski rad korisnika. Grad daje novac udrugama koji one ne smiju koristiti za popravke prostora iako je taj novac predviđen za režije i radionice ilitiga prostor, bez čijeg se održavanja korištenje istog dovodi u pitanje.

Zašto je sve toliko kontradiktorno u tom pojmu gentrifikacije? Namjernim rušenjem vrijednosti nekretnina na određenom području kako bi se zemljište moglo kupiti po nižoj cijeni, iseljavajući zatim sve ljude da bi izgradili vrijednost imovine i prodali je za najveći mogući profit, upravo je ono čime bi Medika mogla doživjeti kraj.

Ne smijemo dozvoliti Gradu da nas koristi kao trupe gentrifera. Uskraćivanjem financijskih doprinosa u svrhu održavanja prostora, gotovo kriminalno iščekuju ishod u vlastitu korist. Nije strano da se u početnim fazama gentrifikacije iskorištavaju upravo umjetnici koji su plaćeni u svrhu vandalizacije grafitima i muralima što smo svojevoljno učinili zidovima Medike, jer ono što nama daje vrijednost, njima je umanjuje.

Nemojte zažmiriti na obećanja budala čije riječi kontradiktiraju postupcima. Borba se nastavlja no Medika ostaje!

 

 

Napisala: Nera Brumen

Foto/video: klubikon.com; vimeo; N. Brumen

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *