Vampiri, vile, Vikinzi i ostala bića na karnevalskoj povorci u Rijeci

Riječki karneval je običaj koji se njeguje već više od sto godina, no u ovom obliku u kojem postoji danas, nastao je 1982. godine, kada ga je prvi put organizirao tadašnji Turistički savez općine Rijeka. Zadnje nedjelje prije Pepelnice obilježava se vrhunac karnevala, pa su tako i ove nedjelje, 3. ožujka, maskirane povorke plesale i zabavljale se u samom centru grada. Ove nedjelje održana je Međunarodna karnevalska povorka na kojoj su sudjelovale povorke iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva.

Riječki karneval svake godine je sve veći. Prve godine kada je organiziran na povorci su sudjelovale samo tri karnevalske grupe – Lako ćemo, Pehinarski feštari i Halubajski zvončari, dok danas riječki karneval broji na desetke tisuća sudionika. Riječki karneval prate brojni gledatelji diljem Hrvatske, uživo, putem TV ekrana ili putem direktnog prijenosa na internetu pa se tako on razvio u najznačajniju karnevalsku svečanost u Hrvatskoj, a prepoznat je i u inozemstvu. Jedna od posebnosti riječkog karnevala je „peto godišnje doba“, razdoblje u godini koje je stvorio sam Karneval i koje traje čitavo vrijeme održavanja Karnevala. U „petom godišnjem dobu“ sve su vrijednosti pomaknute, a ljudi žive karnevalskim načinom života.

Posebnosti riječkog karnevala prepoznala je i Europa pa je tako riječki karneval primljen u punopravno članstvo Europske udruge karnevalskih gradova (FECC) 1995. godine, našao se i na listi 500 najvažnijih zbivanja u Europi, Sunday Times ga je proglasio jednim od najegzotičnijih događaja u svijetu, uvršten je u knjigu „501 must be there events“, a Turistička zajednica grada Rijeke dobila je nagradu „Zlatno turističko srce“ kao organizator najbolje turističke manifestacije jugoistočne Europe u 2009. godini.

Maštovite, vesele i razigrane maškare pogledajte na sljedećim fotografijama.

Napisala i fotografirala: Antonia Erent Ondrušek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *