AJDE NEMOJ PROMOVIRATI OVAJ BEND javlja mi u inbox jedan prijatelj, a meni samo pada na pamet: “di ćeš bolje reklame?”

Sjedim za kompjuterom nakon burne noći,
vidim da je novi bend do svojeg prvog albuma uspio doći,
znam da to nikada nije mali posao, ako ti je do izričaja stalo,
poslušam ga, svidi mi se, podijelim na jednoj stranici i jednoj grupi,
ljudi lajkaju, jer sviđa se i njima, ali mi se javi i prijatelj – koji me na bojkot istog rada poziva.

*****

Tvrdi da nemaju veze s time za što se predstavljaju, jer mu je lik iz tog benda prigovarao oko prekrižene svastike na distribuciji. 

Ironija tek dobiva na snazi kada se saznaje da se radi o bendu imena – Sabotaža.

 

 

Problem nesnošljivosti uvijek nastaje kada se dva ili više mišljenja sukobe bez suradnje pa je tako i ovdje, u ovom primjeru, gdje priđe jedan sa predrasudom drugome. “Neuki” kaže ono što “upućenog” uvrijedi, da bi me “upućeni” zamolio da više ne promoviram rad “neukog”.
Nemaju ti oni veze s punkom!

– Kako nemaju? Basista i vokal benda je skupa sa starim i svojim ekipom revitalizirao festival Pazin Gori, na kojem su svirali i Motus Vita Est, No More Idols, Fried Brain, Drei Questions Marks, Ilegalna Radnja pa čak i Abergaz.
Slijede poruke dalje:

On je znači došao do distre (op.a. – “distribucije”) i vidio tu svastiku i krenuo srat kao ovo ne bi trebalo biti prekriženo.
Ja njemu kao koji ku*ac, o čemu ti pričaš,
onda je rekao da sam ja premlad da ne kužim to
i onda sam ga samo otjerao s distre.

 

****

Svi su akteri priče mlađi od 20 godina, odnosno u godinama gdje su reakcionarne šale, baš one koje će ih odogojiti i za politička mišljenja u kasnijoj dobi.
Naravno da mu je fora bila glupa, ali što drugo i očekivati da će reći, u ovoj nacionalno-opterećenoj katoličkoj džamahardiji, no je li zbog toga fašista ili barem “manje punk”?
Ne, nego je glup ispao, kao i većina kojima je takvo što smiješno, dok ćete za bilo koje drugo političko mišljenje osim onoga nacionalističkog, biti i kazneno progonjeni, kao što je to i trenutačno sa slučajem Filipa Drače zbog sprejanja srpa i ćekića na spomenik Franje Tuđmana. Da je našarao nešto ustaško – mediji bi kme kme, bla bla – ali mu ne bi stigla doma na vrata interventna policija i bilo javno pozivanje na linč, umaskirano u građanskoj pomoći policiji, znači čemu drugome, nego – ovom režimu. Ne vjerujete? Kad je itko dobio kaznenu prijavu za zatvor od dvije godine zbog šaranja nećeg ustaškog/nacionalističkog/narodo-izdajničkog? Pokušajte se sjetiti bez guglanja.

Tako da, ne muljaj tamo da ta svastika ne bi trebala biti prekrižena, probaj zvijezdu staviti – pa da vidiš “bunta” i “punka” kad te murja ili drugi (ne)zaposleni režimski poltroni na cesti sretnu i dočepaju te se, a i ti isto nemoj odmah pozivati na cenzuru ako je netko u nekoj situaciji ispao glup – nego obznanimo glupost (!) – pročitajte si tekstove bendova na koje nosite majice, ako ih već ne čujete slušanjem, ako uopće i slušate te bendove.

Poslušajte prvi album Sabotaže i dođite 1. veljače 2019. na promociju u restoranu Pazinska Kaštela, povodom Noći Muzeja, koja će se održati u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu ( https://www.facebook.com/events/378415839389783/ ), gdje će nastupiti zajedno s Kani Bastardi (hc punk Pula), Besni pacov (hc punk Zagreb) i Skafanderi (punk Pazin).

 

Upad je besplatan.

 

Napisala: Lidija L.
Foto: Facebook

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *