Filmske heroine nesretnije od grčkih tragičnih junakinja

Otkad je svijeta i vijeka, postojali su sretni i nesretni ljudi. Poslovica veli: Rodi me majko sretnog, pa me na smeće baci. Ipak, istina je da su neke filmske persone u privatnom životu bile nesretnije nego poneke fikcijske dame koje su utjelovile. Izdvojila sam neke od fatalnih heroina, koje ćemo zauvijek pamtiti kao utjelovljenja ženske ljepote i iznimnog talenta.
Jean Harlow je tridesetih godina 20. stoljeca bila it djevojka. Nadarena komičarka bila je pravi potencijal, a i najpopularnija glumica koja je bila ravnopravna filmska partnerica, recimo Clarku Gableu. Poznata po osebujnom imidžu platinaste plavuše srcolikih usana, pred njom je stajala blistava budućnost. Ipak, sudbina je htjela drugačije. Tako je njezin život naprasno završio 1937. godine, kad je imala samo 26 godina i to zbog posljedica uremije. Ostala je legenda, s nekoliko kultnih filmova iza sebe.
Velika ljubav prethodno spomenutog Clarka Gablea bila je poznata plavokosa glumica Carole Lombard. Njihova ljubavna priča i njezina karijera završila je preranom smrću darovite komičarke, i to u padu aviona tijekom 1940-ih. Ostala je samo uspomena na najpoznatiji ljubavni glumački par tog vremena, a pričalo se i da je brkati Gable nikad nije prebolio.
preuzmi
(Lombard & Gable)
Krajem 1950-ih zasjala je zvijezda legendarne plavuše Marylin Monroe. Kći duševno nestabilne majke, odrasla je u usvojiteljskim obiteljima i oduvijek tražila potvrdu kod muškaraca. Legendarni su njeni brakovi s bejzbolašem Joem Dimaggijem, piscem Arthurom Millerom te veze s braćom Kennedy. Službena verzija je, da je 1962., u dobi od 36 godina, umrla od predoziranja tabletama. Neslužbeno, njeno ubojstvo naručili su braća Kennedy kad im je počela raditi probleme u javnosti.
Pedesetih je godina prošlog stoljeća, već kao tinejdžerica, Romy Schneider postala zvijezda nakon uloge Sissi, nesretne austrijske carice. No, život gospođice Schneider bio je od početka nesretan. Odrasla pod torturom dominantne majke, nikad nije preboljela prvu veliku ljubav Alaina Delona, koji ju je ostavio radi druge žene. Nakon samoubojstva bivšeg partnera s kojim je dobila sina, pretrpjela je ogromnu tragediju nakon što je dječak poginuo. Nikada se nije oporavila te je u dobi od samo 43 godine umrla od životne tuge i posljedica konzumiranja tableta za smirenje.
Još jedna velika zvijezda 50-ih i 60-ih, pin up djevojka bujnog poprsja Jayne Mansfield, imala je nesretnu dramatsku smrt. U dobi od samo 34 godine poginula je u teškoj automobilskoj nesreći, ostavivši iza sebe petero djece.
Da i princeze mogu biti itekako nesretne, dokazala je cijenjena američka oskarovka Grace Kelly. Kelly je 1956. napustila Hollywood, Hitchcocka i slavu te se udala za monegaškog princa. Rodila je troje djece i živjela godinama u nesretnom braku, dok 1982. nije skončala u nesreći, u dobi od 53 godine.
6118365b9f8050fc2ec72cf0f5637324
(Natalie Wood)
Dječja zvijezda 1940-ih, Natalie Wood, pedesetih i šezdesetih prometnula se u vodeću hollywoodsku zvijezdu. Nezaboravni su nastupi u hitovima Buntovnik bez razloga i Sjaj u travi. Često spominjući u intervjuima kako se najviše boji vode i utapanja, nesretna glumica je pod nerazjašnjenim okolnostima 1981. pala s jahte te se utopila u dobi od 43 godine i potvrdila kako je život spreman pisati čudnije scenarije od fikcije.
Dvije su glumice s prostora bivše Jugoslavije također postale tragičnije od Sofoklovih junakinja. Porijetlom s otoka Pelješca, mlada se Ena Begović probila u glumačkom svijetu početkom osamdesetih, ulogom u Zafranovićevom filmu Pad Italije. Ostala je najzapamćenija po ulozi barunice Castelli u filmu Glembajevi Antuna Vrdoljaka. Često je isticala kako se boji vožnje automobilom, a život joj je priredio najtragičniji scenarij, kada je netom postavši majka u dobi od 40, poginula u bizarnoj automobilskoj nesreći 2000. godine.
ena-begovic
(Ena Begović)
Neobičnija od života, srbijanska glumica Sonja Savić osamdesetih je bila jedna od najpopularnijih zvijezda. Oduvijek njegujući rock imidž, družila se i s članovima kultne grupe EKV. Sklona opijatima, umrla je 2008. od heroina, u bijedi, u dobi od 47, i to u stanu bez namještaja. Nitko od kolega nije joj došao na sahranu.
Ana Karenjina i vlak, Emma Bovary i otrov, Julija i bodež neke su od fikcijskih nesretnih heroina. Ipak život je katkada okrutniji od mašte. Sve navedene žene imale su izvanserijsku ljepotu i talent, no ne i povlasticu da se rode sretne.
Romy Schneider je jednom rekla: Zamišljam, da sam mjehurić sapunice koji se pred životom raspukne. Tako je i bilo, žive u filmovima i nikada ih nećemo zaboraviti.
Sonja_savic_savet2
by: Ivana Perić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *